DR5000 vs. YD7001

Handige tools en tips over de YaMoRC producten
Gebruikersavatar
DTS
Site Admin
Berichten: 1123
Lid geworden op: 25 jul 2021, 13:57
Locatie: Ermelo
Contacteer:

DR5000 vs. YD7001

Bericht door DTS »

Een veel gestelde vraag die we krijgen is wel waarom zou ik de DR5000 upgraden naar de YaMoRC YD7001, het is toch nog steeds dezelfde centrale?

Het antwoord ligt wat gecompliceerder. Hardware matig blijft de DR5000 op de WiFi module na hetzelfde. Echter de firmware is echt wel helemaal anders. Met de YD9401 upgraden maak je echt een groot verschil in mogelijkheden. Er hangen best wel veel voordelen aan de YD7001 t.o.v. de DR5000.

Een stukje historie:
In 2019 werd door Karst de laatste stabiele firmware uitgebracht met nummer 1.5.5. Kort hierna werd de samenwerking tussen de fabrikant en ontwikkelaar beëindigd en sindsdien heeft de ontwikkeling van de firmware stilgestaan. Er zijn wel wat pogingen gedaan door de fabrikant, maar die liepen met de 1.6.x versies op niets uit. Ondertussen stond de markt niet stil, windows, apple vernieuwden hun software, de modelspoor favbrikanten ontworpen nieuwe features en mogelijkheden. Maar de DR5000 groeide niet mee en begon steeds meer achter te raken op de realiteit. Dit resulteerde veelal in onstabiel werkende modelbanen, communicatie storingen en falende beveiligingen.

Is de DR5000 dan ineens wel goed?
Nee, want met de upgrade bestaat de DR5000 niet meer, alleen de printplaat draagt nog het DigiKeijs logo. Maar intern en extern is alles anders, het is oprecht een YaMoRC centrale geworden. De garantie, service en support word na het uitvoeren van de upgrade ook volledig door YaMoRC overgenomen.

Er is ook een maar: We gaan ervanuit dat de DR5000 voor de upgrade in goede staat is en geleverd met de juiste componenten zoals het originele ontwerp is uitgebracht. Dus heb je een wat crocky DR5000, informeer eerst even naar eventuele reparatiekosten voordat je de upgrade uitvoert. Want nogmaals, we gaan ervanuit dat de "donor" in goede staat verkeerd.

Wat zijn in jip- en janneke taal de voordelen van de YD7001 ten opzichte van de DR5000:

- Stabielere seriële USB verbinding
- Meerdere protocollen tegelijk te gebruiken via LAN en WiFI. Zo kan je dus tegelijk aansturen vanuit software, apps en laptop
- Om de modules in te stellen heb je geen software op Windows meer nodig, maar enkel een internetbrowser. Configureren gaat via een webserver
- Meer dan 28 functies aan te sturen, voorheen alleen F1 tot F28, nu tot functie F128
- DCCext ondersteuning
- RailCom POM Programmeren
- Stabielere Xpressnet en LocoNet gebruik, ook ExpressNet 4.0
- verbeterde kortsluitdetectie
- ES-Link ondersteuning

Later in 2023 komt YaMoRC met de YD7100 op de markt. Deze heeft ook weer een aantal voordelen ten opzichte van de YD7001. Naast de bovengenoemde voordelen:

- Krachtigere processor, de CPU van de YD7001 is op den duur beperkt in de update mogelijkheden
- Kleiner van formaat
- Update van firmware ook mogelijk via webserver, bij de YD7001 kan dat alleen over USB
Wie bang is om fouten te maken, zal nooit beter worden in wat die doet ;)

Domburg Train Support | DTS Modelspoor | Digitale Infodagen 2024

Terug naar “Kennisbank”